Saturday, 22 May 2010

Det finns många fler bilder från förlängesedan. Men nu tar jag sommarlov och lite höstlov även. Sedan får vi se vad som händer.

Monday, 17 May 2010

WC-spegeln på National Library i Dublin. Och jag. Efter att ha druckit en pint of Guinness på Mulligans. En bild från för mycket längesedan. Minns Canon Dial.

Tuesday, 11 May 2010

En sten från för väldigt längesedan. 400 miljoner år!! gammal. 
Den låg lugnt vilande på Östergarnsholm, bland gäss och ejdrar.

En bild från inte så där väldigt längesedan. Igår. Ålekråkelik. Fårö. Bergmanland.

Monday, 10 May 2010

En svensk soldat. 105 Sveningson. På Ringenäs.

Sunday, 9 May 2010

En interiör. Köket på Torggatan. Nog sagt.
Robert och hans verk. Dekoration till en fest som hade Pop art som tema. Biljetter till kvällen såldes slut redan på onsdagen. Roy Lichtenstein är den som inspirerat Robert till bilden.
Slöjdis, elevkåren 1966, samlade i aulan. Jag tror bilden togs för publicering i Konturen, elevtidningen. Jag försöker minnas namn. Donald, Sten, Anita, Robert, Eva, Carlos, Henrik, Stig, Marina, Birgitta, Carl, Lena, Dag, Peter, Björn, Kjell ....
I aulan hade vi våra fester. Cirkus Schlojdini någon gång 1962. Robert och jag i elefantmundering.  Eller insparken med torrsim, och skidåkning på Avenyn. Julmarknad och spex. Och så städning på söndag morgon, med bonvaxning av golvet. Det var då.
En bild från lumpen. Lv 6 1966. Traktorförare Nordström, soldat Stenemar och Schwartze på koktrossen. Kanske är vi på väg till Ringenäs.

Tuesday, 4 May 2010

Skolresa (använder man det ordet längre?) till Grekland. 1965. Vid vägens kant satt en fåraherde, gladlynt och väderbiten. Bussen gjorde halt, vi bjöd mannen på ouzo och Rolf Anderberg, som studerat latin och grekiska och var vår reseledare, försökte sig på att samtala med herden. När vi återvänt till Sverige tog militären makten i Grekland.
En lördagkväll på Torggatan med lumparkompisar. Troligen en förfest. Kanske är vi på väg till Kinesiska muren. Vid pianot sitter Berntsson, Skoog lirar gitarr. Den snygge killen i mitten är Bergstrand och höger om honom Dimming. Sedan Engström och Stenemar. Bordet vi samlats runt är illgrönt och hopsnickrat av farsan. Ljungen i krukan på pianot är mitt vanitas. Metronomen och klockan får väl även räknas dit. Ölen är Pripps blå. Systemet låg även det på Torggatan, mittemot St Eriks källare. 1966 eller 67.

Sunday, 2 May 2010

En lördagkväll på Torggatan? Kanske har vi, jag, Robert, Lotta och James, varit och sett en film på Studentfilmstudion. Eller så skall vi strax ge oss iväg till Victoria, Vickan. För att dricka gin och äta en Målartallrik.  Denna dag låg världen och framtiden för våra fötter. Vi var odödliga, rökte filterfritt, och skulle paradoxalt nog inte bli äldre än trettio. Det var vi övertygade om. Våra idoler var Truffault, Palle Nielsen, Thelonius Monk, Hasseåtage, Richard Avedon och Pollock, vars tavlor vi sett på en stor utställning på Konsthallen i Göteborg. Vi dansade till Dixie Six på Slöjdisfester.  På Liseberg spelade Count Basie. Gerry Mulligan, Duke Ellington, John Coltrane, Ella Fitzgerald, Errol Garner och Monk fyllde Konserthuset. The Beatles satt och åt på Park Avenys restaurang, jag var nära att krocka med David Bowie på Avenyn. Bilen var en Renault 4 L, en sk Skrytbil. Reklamen gjordes av Alf Mork på Arbmans, Expressen hade 800 000 ex i upplaga, nästan nakna flickor hittade vi i Lektyr och Fib Aktuellt. We want Cue, skanderades på Götaplatsen. Det nya i litteraturen fann vi i BLM, och på Chalmers såg vi Warhols The Chelsea Girls, på två dukar med "time laps" The Sleep visades på Konsthallen i förkortad version. 4 timmar. Kvarteret Korpen visades på Aveny, eller var det Spegeln. Lotta gick på Textil. Modefotograferades. Flyttade till Stockholm?
Kjell kom från Karlskoga. Hade jobbat i skogen. En envis, filosofisk, sturig och generös värmlänning. Kjell lärde mig hur man bygger en kolmila, citerade Dan Andersson, älskade att äta fisk, värmde sängen med uppvärmd gatsten, var en hängiven bastubadare, musiknörd och basfiolbyggare. Då, på sextiotalet. Han kom att ägna sig åt bokstäver och typografi, och lär ha gjort GöteborgsOperans logga. Bilden ovan är tagen på Statens Museum for Kunst. I Köpenhamn.
Knut Irwe var lärare i måleri. På Slöjdis. Den terpentindoftande målarsalen ljöd av hans skånska dialekt. Och bullrande skratt. Irwe var svår att tillfredsställa. Oftast ville han att jag skulle börja om, skrapa bort vad som fanns på duken, börja om. Skrap, skrap. Det blev kanske två, tre oljor gjorda under åren. Jag minns en lektion, en kall vinterdag!, då han uppmärksammade mig på att en ton inget liv får förrän den sätts i relation till en annan ton. Han hummade.... aaaaaa hhhhhhh! En uppenbarelse, epiphany, vid det tillfället, den dagen. Samma vinter köpte jag ett begagnat piano hos Waidele. Bilden är från en resa klassen gjorde till Danmark.
Ellen kom från Stockholm. Till Slöjdis. Som ett yrväder. Bodde i Haga. Virkade tröjor, målade kakelugnen grön, storblommigt. Drejade krukor, for till Tyskland, blev kär i Våffe, födde barn och emigrerade. Vad hon gör idag? Vet inte. 

Saturday, 1 May 2010

Jag fick ett mejl från Carlos. ( Se inlägg den 19 april ) Och en bild av Carlos idag. Han har fått dom grå tinningarnas charm. Men annars tycker jag han ser välbehållen ut. Under några år på sjuttiotalet arbetade jag på Brolins Reklam på Parkgatan. Det gjorde även Carlos, Kenneth och Peter. På bilden ovan har vi ätit en god lunch på Pustervik.
Siv och jag gick i samma klass på Slöjdis. Hon bodde tillsammans med Ellen, på Mellangatan i Haga. 1967 flyttade Siv och jag tillsammans, till Högsbo. 1971 föddes Åsa. 1977 flyttade Siv och jag isär. Siv blev teckningslärare.

Friday, 30 April 2010

Kerstin målade tavlor. Flyttade till Stockholm.
Kjell-Åke var errare och skrev i Proletären. Flyttade till Värmland och gör nu film.

Tuesday, 27 April 2010

Lis och jag dricker en öl? en tidig morgon i Vasastan. Sedan for vi till Paris.

Saturday, 24 April 2010

Robert. Vi bodde tillsammans på Torggatan i fem år.

Friday, 23 April 2010

På väg till Danmark. Peter Kruse, som ständigt rökte pipa, kunde vissla Take Five och en dag krockade   med sin lilla Goggomobil. På Avenyn. Som farbror på dagis var han känd för sina Watutzipinnar!?
En bild från Slöjdistiden. Det hände att vi åkte med Skagenlinjen till Skagen i Danmark. Det var ett äventyr. Att resa utomlands. Danmark låg långt bort. Vi lärde känna varandra. Lärde oss dricka whiskysour och röka Pall Mall. När vi steg iland vid Skeppsbron kunde vi fortsätta festen hos oss på Torggatan 5-7. Det hände väldigt ofta. På bilden: Jan "Donald" Gustafsson. Från Skövde.
Det vackra golvet hemma hos Einstein.
 Någon gång, för längesedan, tog sig Einstein ett bad i detta kar.

Wednesday, 21 April 2010

Typografi. Vacker stil (font), fint spärrad, skönt språk. Man blir glad.

Monday, 19 April 2010

Carlos, en vän från slöjdistiden. Han kom från Mexiko och Stockholm till Göteborg. Bodde på Kennedygatan och hade lärt sig svenska genom att läsa Eyvind Johnson. Carlos, Robert och jag reste till Mallorca med Spies. En vecka 180 kronor. Carlos skötte snacket på Magaluf och lärde mig dricka Cuba Libre. Året var sextiotre.

Saturday, 17 April 2010

Fest hemma hos Kjell Sjögren i Haga. 1962. Kjell kom från Karlskoga och dom djupa skogarna. Han skar träsnitt och kunde sin Dan Andersson. Och älskade av någon anledning fisk. Kjell suger på pipa och sedan är det Kenneth, Donald, Siv och James, som är förevigade framför en amerikansk flagga. Om jag inte minns fel hade den en gång tillhört en guldgrävare, släkting till Kjell.

Friday, 16 April 2010

Jag är förtjust i denna bild. Gillar tjejens uttryck. Uppkäftig, fulsnygg hippie. Kajalpenna använd.
Vet fortfarande inte vad hon heter.

Wednesday, 14 April 2010

En bild från ostindiefararen Götheborgs däck. Vi är på väg upp mot Suez och det blåser oss rätt i nosen. Skeppet kränger och min hyttkamrat mår illa. Ulf, kapten på skutan är på väg föröver.

Monday, 12 April 2010

På Slöjdföreningen hade vi ämnet foto. Tor Alm var lärare men där var även Carl-Johan Fogelberg. Det kan ha varit våra första försök att kopiera färg eller så var det en uppgift att göra reklam för solglasögon. Eller kanske var det helt enkelt övning i porträttfotografering och ljussättning. Jag är däremot helt säker på att det var en Hasselbladare jag använde. Ledsen att jag glömt namnet på modellen. 

Sunday, 11 April 2010

Nittonhundrasextioåtta förstamajtalade Tage Erlander på Götaplatsen.
Jag var där med min alldeles nya Pentax.
Åter en bild från längesedan. Översta våningen, Slöjdföreningens skola. Klassrummet med flaggstången utanför fönstret. Det är sent, dagen före inlämning av examensarbete. Robert i lampans sken. Sista natten med gänget.

Wednesday, 7 April 2010

Det var tidig vår och jag övervägde att kliva i sjön. Hel och hållen. Höll i stegen som nådde ned till vattnet. Dom gröna algerna slingrade sig kring dom rostiga bryggfästena. Badviken låg i skuggan av Tornet. Jag nöjde mig med att doppa hälen. Buck Mulligans och Stephen Dedalus blickar från ovan var roat närvarande. En äldre dam insvept i en flagnande rock av frotté och med släpande skärp passerade, skred vaggande förbi mig; jag förnam ett stråk, en doft av den då fina världen.
Jag hade nått ett av målen med min färd till Irland; att se ut över det Snorgröna Havet.

Friday, 2 April 2010

...och så hittar jag denna bild på min vän Peter. En bild från ett uppdrag som blev det sista vi gjorde tillsammans för GP. Här ringer Peter till Birgitta. Det äger rum utanför ett hotell i Cochem.


Det finns prinsessbilder i arkivet. Refuserad blev denna.

Anna Nicklasson

I detta hus bodde Anna Nicklasson, tant Anna. Jag tillbringade några sommrar här på femtiotalet. Tant Anna var gammal, rynkig och luktade ylle. Tant Anna hade två katter. Sickan och Bussi. Tant Anna matade sin höns med sörpa, och vi skummade mjölken på grädde. I en stor vedeldad ugn bakade tant Anna tunnbröd och hon talade orustmål. Åren på femtiotalet har betytt mycket. Huset ligger i Myckleby socken.

Thursday, 1 April 2010

Jag kom till Göteborg hösten 1961. Jobbade på tidningen Ny Tid, vid Järntorget, gick på Slöjdföreningens aftonskola, Kristinelundsgatan. Sökte till dagskolan och började där hösten 1962. Flyttade till Torggatan 5-7 våren 1963, tillsammans med Robert Jonsvik som även han kommit in på Slöjdföreningens skola. Anders Carlsson, våningen ovanför, tipsade: två rum och kök, sneda golv och  och lågt i tak. Vi målade, förskönade med färg från Ljungdahls färghandel vid Lilla Bommen. Införskaffade  en Husqvarna Warmwind, nytt lås till ytterdörren, gardiner. Vi klädde en vägg med säckväv från Wockatz. Köpte gaspoletter i mjölkaffären på hörnet. Kvartalshyran var under 200 kronor, vår värd bodde i Johanneberg. I detta gryt kom vi att att uppleva många minnesvärda stunder under åren; både roliga och mindre roliga. Bilden ovan: Robert och Donald, troligen Saltholmen våren 1963. Vi såg ljust på framtiden. Den tillhörde oss.

Wednesday, 31 March 2010

En gata, en backe, ett Inn och en pub. England, någonstans. Jag har ställt cykeln och vandrar ensamt omkring i staden, eller kanske byn. It is drizzling. Innan jag släcker lampan i taket, i rummet jag hyrt, skall jag ha druckit alldeles för många pint, räddat min kamera från att bli stulen och lärt mig att ramsan "Harry hung his hat on a hook in the hall" är en utmärkt fras att demonstrera cockneyuttal på. En lärare från London, född inom klockklangens räckvidd, repeterade frasen, skrattade kluckande. Did I know? Jag överrumplades tvärt av tanken: Vad gör jag här? Vart är jag på väg? Varför är jag inte hemma? Nästa morgon pumpade jag däcket i skenet av sol och fortsatte mot Angelsey. Där finns, fanns en bro jag ville titta närmare på.

Tuesday, 30 March 2010

En bild jag hittade på nätet. Foto William Claxton. Omkring 1960. Underbar.
Haspen. Fredrik. Kenneth. Vi gick tillsammans på slöjdis. Han lärde mig tolvtakters blues På piano. Själv spelade han klarinett. Han var ständigt läsande James Joyces Odysseus. Sådan var han.

Sunday, 28 March 2010

"Högtidligt trädde den satte Buck Mulligan fram från det översta trappsteget, bärande en skål med lödder på vilken en spegel och en rakkniv låg. En gul morgonrock, oomgjordad, lyftes lätt bakom honom i den milda morgonvinden. Han höll upp skålen och intonerade: Introibo ad altare Dei." Så börjar James Joyce sin roman Odysseus.  Det var här det ägde rum. The Martello Tower. Ett av målen med min cykelfärd till Irland. I fickan fanns min Canon Dial.

Saturday, 27 March 2010

Torggatan 5-7. Här bodde Robert och jag i fyra år. Det var på andra våningen och husets kärna var från sjuttonhundratalet. Ägdes av en excentrisk man boende i Johanneberg. Visst frös vattnet på vintern och kackerlackorna röck till när ljuset tändes i köket. Men... så här många år senare minns man tiden bitterljuvt. Fru Wadman bodde under oss och Anders ovan oss. Pianot lyftes in av två pianobärare från Waideles musikaffär. Dom förslog att pianot skulle placeras vid en innervägg, givetvis för att stämningen (!!) skulle hålla sig, men även för att man var rädd att golvet inte skulle bära. Huset och min vän Robert finns inte längre. Det var roliga år.
Andra Långgatan i mitten av sextiotalet. Jag bodde i tegelhuset till vänster. I träladan var det frukthandel och i fonden ser man det nya Masthuggstorget.

Friday, 26 March 2010

En Mercedes, en Saab, en Volvo och kanske en Hillman. Det är på
Kristinelundsgatan dom står parkerade. 1965 och vänstertrafik.

Thursday, 25 March 2010

Strax till vänster finner du entrén till John Mulligans. Det är i Dublin, inte långt från floden Liffey.

Wednesday, 24 March 2010

En espress0 och ett wienerbröd. Det unnar vi oss idag.